Belgia

Belgia

Despre

’t Havermeuleke și Reuzegom sunt două gruprui folclorice din Leuven, oraș studențesc situat în zona centrală a Belgiei, în zona vorbitoare de flamandă. Activitatea ambelor grupuri folclorice gravitează în jurul păstrării tradițiilor flamande din secolul al 19-lea, de la dansurile tradiționale până la mânuirea steagurilor. Programele lor artistice combină dansul, muzica și cântecele tradiționale cu variante reintrepretate ale acestora.

Dansatorii și muzicienii poartă costume colorate, care sunt în fapt o copie fidelă a picturilor flamande din perioada 1800-1850, descoperite în biblioteci și muzee. Toate costumele sunt unicate și realizate manual, conform vechilor modele.

Ambele grupuri folclorice, care vor prezenta la București un program artistic comun, au participat la numeroase festivaluri – atât individual, în țări precum  SUA, Portugalia, Olanda sau Siria,  cât și împreună  – în Franța și Țara Galiilor. Ambele ansambluri au fost distinse cu titlul de Ambasador al Dansului Folcloric Flamand (în 2008 și 2009).

Anual cele două grupuri folcorice colaborează în vederea organizării Festivalului Pascal din Leuven (Paasfeesten Leuven). La fiecare ediție a festivalului sunt invitate 4 ansambluri străine, care au astfel posibilitatea de a se bucura de frumusețea zonei și ospitalitatea locuitorilor din Leuven.